">">
Ruby Cup in LungaLunga

Ett projekt som främjar jämställdhet, hälsa, utbildning och miljö.

Vill du vara med och stödja vårt projekt? Vi tar tacksamt emot alla bidrag.

Bankgiro 594-6256 / SWISH 123 483 20 77

Många flickor i Kenya, liksom i många andra fattiga länder i Afrika och Asien, stannar hemma från skolan då de får sin mens. Det betyder att de förlorar en fjärdedel av sin utbildning och i vissa fall avbryter skolgången helt. Pubertet och menstruation är tabubelagt och något man inte talar om.

Lerum Aspen RK driver projektet ’Ruby Cup in LungaLunga’ där vi skänker ett HSQ-kit (Health Safety Quality) innehållande menstruationskopp, kokkärl och steriliseringstabletter tillsammans med utbildning i vikten av hygien och samtal med de unga kvinnorna om vad som händer i kroppen när de går in i puberteten. Projektet gör att flickorna kan klara sin vardag på ett friare sätt och göra det möjligt för dem att gå i skolan och få samma utbildning som pojkarna. Vi samarbetar med kvinnocentret Nikumbuke och Ruby Cup.

Menstruationskoppen främjar jämställdhet, hälsa och utbildning, men även miljön då den inte bidrar till att det redan stora sopberget växer. Pengar samlas in genom att sälja tygkassar sydda av kvinnorna i LungaLunga, men också genom bidrag, gåvor och andra aktiviteter.

Projektets 10-års jubileum
10-årsjubileum för vårt värdefulla projekt Ruby Cup in LungaLunga i Kenya och finbesök av Bendettah och Ann som gör allt det värdefulla praktiska arbetet på plats.
 
Brist på mensskydd och skam gör att flickor i många länder stannar hemma från skolan flera dagar varje månad, vilket försvårar deras skolgång och gör att de kommer efter. En orättvisa som går att göra något åt.
 
Genom projektet delar vi ut menskoppar med rengöringskärl till flickor så att de ska kunna gå i skolan varje dag, skaffa sig utbildning och ta kontroll över sina kroppar. Hittills har över 1500 flickor fått en menskopp och chans till förbättrad skolgång ❤️
 
Vi fick under jubileet ta del av en kortversion av hur de unga flickorna utbildas i hur kroppen ser ut och fungerar för att förstå och kunna använda sin personliga menskopp på rätt sätt. Kunskap som ger styrka.
 
På plats var även Louise Felldin från organisationen From One To Another som är en viktig samarbetspartner i projektet.
 
Vilken kraft när tanke blir till handling. RubyCup är resultatet av den idé som Christina Lundin fick och som blev till verklighet 2014.
 
Viktiga partners i projektet är även Ruby Cup, SWOT Consultancy och Nikumbuke.
 
Parallellt stödjer vi även massajflickors skolgång i LungaLunga. Läs mer om det arbetet här: https://www.lerumaspenrk.se/page/massajflickorna
Livet i LungaLunga

LungaLunga är en liten by i sydvästra Kenya precis på gränsen till Tanzania. Men LungaLunga är också en centralort omgiven av ett antal ännu mindre byar. Här finns både grundskolor och gymnasium, vårdcentral, affärer och marknad - trots byns centrum bara består av två vägar.
I LungaLunga ligger kvinnocentret Nikumbuke med tre hyddor för uthyrning till volontärer, en mindre vårdmottagning, Bendettahs kontor samt lokaler för undervisning både inom- och utomhus.
Kvinnorna försörjer sig på det som jorden kan ge - och det är inte lätt med torka och brist på vatten. Några av kvinnorna säljer begagnade kläder, tyger eller andra varor på marknaden och några jobbar med olika typer av hantverk eller som sömmerskor.
Kvinnocentret Nikumbuke jobbar för bättre levnadsvillkor genom utbildning och hälsa. Idag finns det kvinnogrupper i tjugo byar i sydöstra Kenya.

Bendettah Muthina Thomas dröm var att bli lärare. Men pengarna räckte inte till en lärarutbildning. Hennes naturliga fallenhet för att undervisa gjorde att hon ändå alltid hamnade i situationer där människor drogs till henne för att lära sig mer.

När hon startade Nikumbuke (som betyder 'remember me') var det med målet att stärka kvinnorna som levde under mycket fattiga förhållande genom utbildning och bättre hälsa. Verksamheten växte och idag finns det kvinnogrupper i sex byar i och runt LungaLunga. Längst bort bor massajerna, dit får man åka motorcykel genom bushen i drygt en timme. Det gör Bendettah och hennes anställda på kvinnocentret en gång i veckan.

Kvinnorna träffas i två timmar en eftermiddag i veckan för att lära sig läsa, skriva och räkna, men också för att prata om vikten av god hälsa och familjeplanering. För kvinnorna är detta också ett andningshål i en tuff vardag och möjlighet till systerskap.
På lördagarna är det de unga flickorna och tonåringarna som får undervisning. Gruppen kallas The Stars och tjejerna är i åldern 5-16 år. De får läxhjälp och pratar om allt från hygien och pubertet till hur kvinnokroppen fungerar och rätten att säga nej.

Kvinnocentret Nikumbukes största inkomstkälla är volontärer. Men antalet volontärer varierar och gör centret med sina fem anställda väldigt sårbart. Därför är målet att hitta något större projekt som gör att hela kvinnocentret - och kvinnorna - blir långsiktigt självförsörjande.

Ruby Cup
Företaget Ruby Cup har vunnit många priser för sitt stora sociala engagemang. Det startades av tre kvinnliga masterstudenter på Copenhagen Business School 2011 för att hjälpa kvinnor i tredje världen. För varje Ruby Cup som säljs i västvärlden, skänks en kopp till Kenya. Företaget sponsrar även ideella föreningar, som Lerum Aspen Rotaryklubb, som köper koppar för att skänka till kvinnor i fattiga länder. Ruby Cup har i dag kontor i Köpenhamn, Berlin, Barcelona och Nairobi.
Koppen är tillverkad i medicinsk silikon, finns i två storlekar och kan användas i tio år. Den sköljs bara ut när den använts, men kokas däremellan.