6 JUNI 2023

Sveriges Nationaldag
Senaste nytt
Nääs Slott – en oslipad diamant
Denna strålande vackra vårmorgon samlades vi i kaffestugan på Nääs Slott och fick höra Maria Sidén, VD för August Abrahamsons stiftelse, berätta om de utmaningar som finns och om framtidsvisionen för Nääs. Maria kommer senast från Tjolöholmstiften och Tjolöholms Slott där hon varit 12 år som VD. Hon är i grunden byggnadsantikvarie med en påbyggnadsutbildning i publikt utvecklingsarbete inom turistsektorn.
 
Just att hitta lönsamma affärsverksamheter för kulturhistoriska platser är extra spännande tycker Maria – så hon har kommit helt rätt.
 
Maria beskriver Nääs som en ”oslipad diamant” och som en unik plats även internationellt. I slutet av 1800-talet var Nääs den andra mest kända platsen i Sverige näst efter Stockholm. Stiftelsen jobbar på uppdrag av siste ägaren August Abrahamson och hans testamente om att bevara Nääs och slöjdtraditionen, vilket ger en del extra utmaningar idag. Exempelvis får stiftelsen inte belåna egendomen för utveckling eller underhåll ens när det på sikt ger en bättre situation.
 
Läs mer...
 

ny medlem

I fredags hade vi äran att få välkomna Victor Lundblad, kommunstyrelsens ordförande i Lerums kommun, som ny medlem i LARK. Med det skriver vi också historia då Victor är den förste att bli upptagen som Rotary-medlem på Nääs Slott.
 
Fadder till Victor är – som till så många andra av våra medlemmar – Qlaez Wennberg.
 
Varmt välkommen Victor!
 

fika

Traditionen att fika i Sverige sträcker sig många hundra år bakåt i tiden och har kopplingar till införandet av kaffe. Uttrycket sägs ha myntats runt år 1910. Ordet är en förvrängning av det dialektala ordet för kaffe – kaffi. Det var populärt att medvetet kasta om bokstäverna i ett ord för att skapa nya uttryck, så kallat backslang. Kaffi blev då ordet fika.
 
 

Veckans snabba

 
 • After Sail kl 18 lördag 17 juni på LESS-udden. Mer info kommer under programpunkten på hemsidan. Anmälan öppen via hemsidan och inbjudningsmail.
   
 • Sommarfest fredagen den 30 juni i Ljungs garage! Mer info kommer under programpunkten på hemsidan. Anmälan öppen via hemsidan och inbjudningsmail.
   
 • Vårt distrikt Rotary 2360 välkomnar till guvernörsskiftet den 1 juli kl 11:00 i Trädgårdsföreningen.
   
 • Nääs Slott bjuder på frukosten i fredags och LARK blir medsponsor av en kristallkrona till Nääs Slotts ena flygel. Mer information kommer.
   
 • Lotteri fredag 16 juni med PR/info-kommittén!
FÖDELSEDAGAR I AUGUSTI
Medlemmars födelsedag
Jeanette Andersson
September 9
 
KOMMANDE PROGRAM
SPLV sammanfattar 2023 års läger
Brasserie Stationen
29 sep 2023
08:00 – 09:00
 
Vad händer med kärnkraftsreaktorerna då de stängs?
Brasserie Stationen
06 okt 2023
08:00 – 09:00
 
Företagsbesök hos Stålbröderna
Brasserie Stationen
13 okt 2023
08:00 – 09:00
 
Årsmöte
Brasserie Stationen
20 okt 2023
08:00 – 09:00
 
Visa hela listan
På fredag kommer Mattias Christenson och berättar om Växtrum.
Frukostvärd är Annika Eriksson.
 
Välkomna!
 
Lägg gärna till *@clubrunner i adressboken eller i listan med betrodda avsändare så hamnar inte veckobrev och övrig information från klubben i skräpposten.
ClubRunner Mobile