banner
 

NYHETSBREV 29 MARS 2022

FÖREGÅENDE VECKOMÖTE 25/3
Lerumsarvet
Nostalgitripp i Lerum - från Lerums gamla by till 1990!
 
Tack David Riccius som i fredags livfullt berättade hur det hela började i samband med att han köpte lilla huset i Brobacken där han bor idag.
David är intresserad av historia då framförallt Lerums historia, driver även Antikhandel i Brobacken.
 
David tog kontakt med Hans Falklind tillsammans skrev dom; Lerumsarvet en bildkavalkad under hundra år från 1860-talet till 1960-talet.
 
Kort tid efter utgivningen av Lerumsarvet inledde David arbetet med uppföljaren Lerumsarvet II, viljan att fortsatt dela med sig av sitt stora intresse för sin hembygds kulturhistoriska förflutna har varit en stark drivkraft.
Lerumsarvet II är en nostalgibok från 1950-1990David har besökt 500-600 familjer för att samla material till den senaste boken.
 
Axplock:
  • Sellman start 1948
  • Solkatten 1959
  • Motorvägen klar 1963
  • Lerums Skivor öppnade 1974, besök av bl a Björn Skifts 1977  
  • Bageriet Åtorp
  • Kungen besökte Lerum 1975
  • Falbygdens Ost
  • Görans Kiosk – plocka godis fritt
  • Nisse på trappen ”gratis luft till däcken”
  • Hermans cykel ”pedalro”
Det var lätt att konstatera David´s besök hos oss var del 1 – vi önskade alla fortsättning till hösten, del 2!
David Riccius
VECKANS KRÖNIKA
Med våren i antågande fylls helg kalendern med mer aktiviteter utomhus, ljuset och en förhoppning om värme gör fler utomhus aktiviteter möjliga. Detta är något jag sett fram emot under en längre tid då vintern här är mer regn och blåst än snö och sol.
 
Utomhus till sommaren innebär också för många ungdomar att samlas med andra kompisar vid stränderna. Med sport, bad och lek. Vi kanske inte alltid tänker på det men några kan faktiskt inte simma. Även om den är skolans uppgift att fånga upp dessa elever så missar man ibland. Speciellt för de barn som kommer in sent i svenska skolan från andra länder. Där kan oftast inte heller föräldrarna simma. Eftersom inget direkt behov fanns i deras hemländer inser de inte alltid riskerna med att barnen inte kan simma.

Det var precis därför som vi skapade Projektet Simskolani LARK 2015.
Under denna vårtermin har vi 12 barn varje lördag i Parasollens bassäng i Gråbo, ett samarbete med Gråbo Sportcenter. De har valts ut av kommunens flyktingsamordnare Lovisa Johansson. I början handlade det också mycket om hur det fungerar i ett badhus, inte alltid så självklara saker om man aldrig varit där. Många hade också stor respekt för vattnet och var lite rädda i början. Men efter några gånger började det släppa och de startade ta stora framsteg mot ett sim kunnande.
 
Det hela hade inte fungerat så väl om det inte var för Sandra och Emma med deras tålamod och bestämdhet i bassängen. Det har verkligen gjort ett kanon jobb! Det har också varit viktigt att jobba som ett team runt simskolan med dialog varje vecka mellan simlärarna, kommunen och föräldrarna. På så vis har vi fått en effektivitet i samarbetet och kunnat hantera övriga frågor så att Sandra och Emma kunnat fokusera fullt på sim tränandet.

Som ett bevis på vår uppskattning överräckte LARK var sin biocheck till Sandra och Emma där vi tackade för deras insats!
 
//Magnus Dahlén - Styrelse suppleant 2021-2022
FÖDELSEDAGAR I MAJ
Medlemmars födelsedag
Kajsa Räntfors
May 4
 
Lena Alervall
May 18
 
Erik Bick
May 24
 
Stefan Egerstad
May 28
 
Ingemar Lundgren
May 29
 
Annika Nordström
May 30
 
KOMMANDE PROGRAM
Det svenska energisystemet - Henrik Forsgren
Aludden prôvidore
13 maj 2022
08:00 – 09:00
 
Västsverige-loket i svensk ekonomi - Johan Trouvé
Aludden prôvidore
20 maj 2022
08:00 – 09:00
 
Kristi Himmelsfärd - Inget möte
27 maj 2022
 
Presidentbyte
Aludden Prôvidore
17 jun 2022
08:00 – 09:00
 
Visa hela listan
1 april
På fredag träffas vi på Aludden och får då lyssna till Kenneth Lundin, docent och marinbiolog vid Göteborgs Naturhistoriska Museum.
 
Välkomna!
 
// Lena
 
Please add mailservice@clubrunner.ca to your safe sender list or address book.
To view our privacy policy, click here.
ClubRunner, 102-2060 Winston Park Drive, Oakville, ON, L6H 5R7
ClubRunner Mobile