">">
Rent vatten och sanitet - en förutsättning för jämställdhet för flickor
 
I lördags var jag i Uddevalla med gymnastiken och vi från Gråbo hade med oss hela 50st glada och förväntansfulla flickor mellan 8-15 år, vars största intresse är att hålla på med gymnastik! Några var glada hela dagen, några bröt ihop av nervositet en stund, men lugnade sig sen och efter en lång dag var alla stolta över sina prestationer och upplevelser!
 
Arbetsveckan innan ägnade jag åt att skapa en video som gick ut på att förklara vad tillgången till rent dricksvatten och sanitet samt kunskap om hygien har för effekter på människor i allmänhet och flickor i synnerhet i ett område i Uganda. I över 10 år har jag varit med och skapat kommunikationen åt Water for All, en hjälporganisation som drivs av Atlas Copcos och Epirocs anställda världen över.
 
Trots att jag så många gånger förklarat, förtydligat och gjort historierna levande om människor i områden där man förbättrar tillgången till vatten och sanitet, så blir jag varje gång lika berörd och fortfarande överväldigad över hur stora effekterna faktiskt blir, i synnerhet för flickor. Hur det nästan enbart är unga flickor som är ansvariga för vattenförsörjningen. För familjens överlevnad går den uppgiften före flickornas skolgång och de får ägna många timmar om dagen åt att hämta familjens dagliga vattenbehov. Ofta handlar det om att gå långa sträckor på farliga vägar där de kan råka ut för våld och andra faror, de får vänta länge i hetsiga köer för att överhuvudtaget komma åt vattenkällan och de tvingas bära de tunga vattenkärlen tillbaka vilket ger upphov till förslitningar i nacke och huvudvärk. 
 
Även när det gäller brister i tillgången till sanitet så är det flickorna som drabbas värst. Det skapar otrygghet med risk att bli överfallen, det är ovärdigt att inte kunna utföra sina behov avskilt och risken för infektioner är högre. Dessutom är flickor extra utsatta vid menstruation eftersom det ofta inte finns möjlighet att hantera den situationen i skolan eller på andra offentliga platser om det inte finns avskilda latriner och rent vatten.
 
Det slår mig att alla dessa flickor som vi pratar om i vår kommunikation kring vattenprojekt, är precis som våra gymnastikflickor, samma åldrar, samma behov, samma drömmar. Och att nyckeln för att även de ska få möjligheten att gå i skolan, känna sig trygga, ägna sig åt sina intressen och kanske till och med att bryta ihop av nervositet en liten stund för att sedan känna sig stolta igen, det är att säkra tillgången till vatten och sanitet för dem!
 
På fredag den 19 nov är det World Toilet Day som lyfter vikten av just tillgång till sanitet för alla. Jag är väldigt stolt över att vara en del av vårt projekt Ruby Cup som skapar förutsättningar inom just detta område för flickor i LungaLunga i Kenya. Och kanske är det just på fredag som vi i LARK samlar in lite extra till just det projektet! Swisha gärna en extra slant till SWISH Ruby Cup 123 483 2077
 
//Lisa Göthberg, Inkommande sekreterare