header

Livet i LungaLunga

LungaLunga är en liten by i sydvästra Kenya precis på gränsen till Tanzania. Men LungaLunga är också en centralort omgiven av ett antal ännu mindre byar. Här finns både grundskolor och gymnasium, vårdcentral, affärer och marknad - trots byns centrum bara består av två vägar.
I LungaLunga ligger kvinnocentret Nikumbuke med tre hyddor för uthyrning till volontärer, en mindre vårdmottagning, Bendettahs kontor samt lokaler för undervisning både inom- och utomhus.
Kvinnorna försörjer sig på det som jorden kan ge - och det är inte lätt med torka och brist på vatten. Några av kvinnorna säljer begagnade kläder, tyger eller andra varor på marknaden och några jobbar med olika typer av hantverk eller som sömmerskor.
Kvinnocentret Nikumbuke jobbar för bättre levnadsvillkor genom utbildning och hälsa. Idag finns det kvinnogrupper i sex byar i området runt LungaLunga.
 

Ruby Cup

Företaget Ruby Cup har vunnit många priser för sitt stora sociala engagemang. Det startades av tre kvinnliga masterstudenter på Copenhagen Business School 2011 för att hjälpa kvinnor i tredje världen. För varje Ruby Cup som säljs i västvärlden, skänks en kopp till Kenya. Företaget sponsrar även ideella föreningar, som Lerum Aspen Rotaryklubb, som köper koppar för att skänka till kvinnor i fattiga länder. Ruby Cup har i dag kontor i Köpenhamn, Berlin, Barcelona och Nairobi.
Koppen är tillverkad i medicinsk silikon, finns i två storlekar och kan användas i tio år. Den sköljs bara ut när den använts, men kokas däremellan.
Läs mer på www.ruby-cup.com ...